Byttedyr info


I almindlighed jager rovfugle og ugle på forskellige slags byttedyr. Afhængig af arten bliver byttedyr som fugle, mindre pattedyr, fisk, reptiler, insekter og krybdyr konsumeret. For falkonerer og dyrepassere er det vigtig at vide hvad den naturlige diæt af deres fugl er. Det er en udfordring at efterligne foderdiæten så godt som muligt.


Det anbefales at fodre rovfugle og ugler med hele byttedyr. Dette garanterer en afbalanceret blanding af kalorier, protein, fedt, vitaminer og mineraler. Knogler, hud og fjer er meget vigtig for dannelsen af gylpet og for rensning af kroppen. Om at kunne sammensætte en ordentlig diæt og for at berige dine dyr anbefales det at tilbyde en varierende udvalg af byttedyr. Arterne af byttedyr som kan fodres med afhænger af art rovfugl eller ugl. Trods tilbud af et varierende diæt sker det at fuglene ikke får alle nødvendige næringsstoffer ind. I disse tilfælde kan det vise sig nødvendig at supplerer op med et vitamine og mineral blanding. Almene supplementer kan erstatte eventuelle tab forårsaget ved indfrysning og optøning. Under forskellige livcyklusser kan det vise sig nødvendigt at være mere specifik med supplementering.


VIGTIGE PUNKTER VED FODRING AF BYTTEDYR.

Byttedyr bliver ofte solgt frossen. Nedfrysningsprocessen bestemmer kvaliteten af produktet. Byttedyr som ikke bliver nedfrossen på en ordentlig måde er af mindre kvalitet. Giv en varierende diæt så at en bred vifte af næringsstoffer bliver garanteret. Opbevar frosne byttedyr i original emballage ved mindst -18 °C for at beholde næringsstoffer. Tø frosne byttedyr op i en lukket container i køleskabet ved 4-7 °C. Optøede byttedyr kan holdes godt i to dage bare de opbevares i køleskabet. Tø aldrig frosne byttedyr op i mikrobølgeovnen! Sørg for at foderet ikke er for koldt når det tilbydes for at undgå problemer med for fordøjelsen i kroppen. Fjern ikke spist foder. Foderrester er en kilde for bakterier og tiltrækker fluer og andre parasitter.


DAGGAMLE KYLLINGER

Daggamle kyllinger former basisfoderet for mange rovfugle og ugler i fangeskab. Denne relativ billige foderkilde er, indtil nu, nemt tilgængelig og er ernæringsmæssigt set rimelig komplet. Blommen er et meget rig foderpakket fyldt med fedt opløselige vitaminer, som vitamin A og vitamin E. At fodre hver dag med daggamle kyllinger kan fører til problemer. Derfor anbefales det at i halvdele af de kyllinger brugt til fodring, blommen bliver fjernet.


GNAVERE

Det mest almindelige gnavere brugt som foder er rotter og mus. Hamstre og marsvin er ikke altid let tilgængelig, men er udmærket foder. Der skal passes på at større og hårde knogler fjernes når fodret til mindre rovfugle. I deres grådighed kan de sluge de større stykker i en gang ned som vil være årsag til forstoppelse og eventuelle skader i krop og spiserør.


VAGTEL OG DUE

Også vagtler og duer bliver tit fodret til rovfugle og ugler. Disse byttedyr imødekommer den naturlige diæt af mange rovfugle, ligesom falken perfekt. Ved fodring af disse byttefugle skal der tænkes over fugl-specifikke sygdomme som kan overføres. Man kan formindske smittefaren ved at fjerne hoved og fordøjelses systemet. Ved nedfrysning slår man en del sygdomsfremkaldende bakterier ned, men ikke alle.


ANDRE DYRPRODUKTER

Andre dyrprodukter som hønse- og kalkunnakker kan være en god variation på diæten. Fars af kød og hjertet bliver tit brugt til håndopmadning af kyllinger. Hold øje med at dette ikke er ernæringsmæssigt afbalanceret og kun må være en del af diæten. Konsulter en ernæringsekspert eller dyrelæge for at få vejledning hvordan disse produkter kan indgå i en diæt.


ADVARSEL

Råt foder og byttedyr indeholder fra naturen adskillige bakterier. For sunde dyr er disse bakterier ikke sygdomsfremkaldende. Men for mennesker, specielt meget unge børn, ældre og mennesker med et nedsat immunforsvar, kan disse bakterier føre til problemer.

For opbevaring og optøning af frostprodukter skal følgende regler tages i agt:

  • Opbevar produktet tæt lukket i emballagen ved -18 °C i fryseren. Så snart produktet kommer i kontakt med ilt tørrer den ud og formindskes foderværdien.
  • Tø råtfoderet og / eller foderdyret op i en tæt og lukbar container i køleskabet på sådan en måde at den ikke kan komme i kontakt med dine egne levnedsmidler.
  • Opbevar råtkødet eller foderdyret ikke mere end to dage i køleskabet.
  • Undgå krydssmitte og vask alt som har været i kontakt med foderet af med varm vand, opvaskemiddel og desinfektion.
  • Det højere, temperaturet er, det hurtigere bakterie angrebet øges. Det anbefales at give råt foder eller foderdyret i en kølig område uden sol.
  • Hvis dine dyr ikke har spist det inden for en time, smid foderet ud.
  • Sørg for ingen flue kan komme i nærheden af det rå foder. Fluer spreder bakterier.
  • Sørg for ingen små børn kan komme i nærheden af foderet.

Tekst oversat fra Kiezebrinks ”Fodring af rovfugle og ugler”.

0

Din Kurv

Quantity: 0 Items: 0
The Cart is Empty
No Product in the Cart!
0,00 kr.
0,00 kr.
kr.0.00